Psihologia fericirii

positive-psychology

Anul trecut, pentru mine, a fost anul acceptării statutului meu de om limitat. Iar odată acceptate aceaste limite, am făcut cel mai spectaculos progres de până acum. Știu, cele două fraze păr să se bată cap în cap, dar va explic imediat de ce nu o fac.

La sfatul unui prieten, am început să citesc despre psihologia pozitivă, cu care am rezonat puternic. Conceptul e simplu: în loc să te concentrezi să-ți corectezi defectele, să ajungi la mediocritate în domeniile în care ai lacune, mai bine îți concentrezi toată energia pentru a-ți îmbunătății capacitățile deja existențe. Practic, psihologia pozitivă spune să ne bucurăm de diferențele dintre indivizi, acceptând că nu putem excela în orice domeniu, dar concentrându-ne cu adevărat pe acele subiecte care ne plac și la care suntem buni.

Cei care mă cunosc, știu despre mine că propovăduiesc asumarea, adică recunoașterea și acceptarea a cine suntem noi cu adevărat, cu calități, dar mai ales, cu defecte. Iar, din acest motiv, psihologia pozitivă s-a potrivit sufletului meu perfect. Mai mult, se potrivește și cu ideea pe care mi-a îndoctrinat-o tata când eram mică, că poți alege orice domeniu de activitate îți dorești, atât timp cât faci performanță. Dacă faci cel mai bine curățenie și muncă ta nu are niciun cusur, nimeni nu are puterea să-ți reproșeze că ești doar o menajeră. Odată ce te accepți în totalitate, devii aproape de neatins.

Așadar, anul acesta (căci toți și-au făcut rezoluții), îmi propun să mă concentrez mai mult asupra lucrurilor la care mă pricep și care îmi fac cu adevărat plăcere. Mi-o spun mie și vouă: este absolut ok să ai limite și să nu fii bun la toate. Nu trebuie să excelezi în orice domeniu. Dar dacă ai un talent și nu-l hrănești, această este o crimă împotrivă ta și o neasumare a propriului potențial. Succesul stă în acceptare, în asumare și în cât de inteligent alegeți să-ți investești energia.

About The Author

ionlylovelust

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>