Întrebări despre coaching

contact-faq-big

Ce este un coach?

Coach-ul este un profesionist, înzestrat cu un set de calități, cunoștințe și tehnici pentru care este plătit, care acompaniază dialogul clientului atât timp cât este direcționat spre obținerea unor rezultate dorite.

Coaching-ul este o relație bidirecțională, ambii parteneri învățând unul de la altul în timpul ședințelor . Coach-ul nu este expert în problemele clientului, iar soluția se află, de cele mai multe ori, în relația dintre client și problemă. De asemenea, coaching-ul nu este o expertiză, nu există din start o soluție ce urmează să fie aplicată, ci se urmărește identificarea noilor soluții ce apar în sesiune. Dacă pornești la drum cu un plan, nu lași loc inovației.

Cum decurge sedință de coaching?

O ședință de coaching durează între 15 și 60 de minute, în funcție de specificul situției. Acestea se pot desfășura față-n față, la telefon sau pe skype.

În timpul acestei sesiuni, coach-ul te va întreba despre scopul ședinței, fie vorba despre un plan de acțiune, claritate în gânduri sau luare unor alt gen de decizii și va acompania dialogul clientului. Apoi, va alege dintr-o serie de tehnici, dacă și cum să intervină. Chiar dacă coach-ul va lucra cu tine, este datoria clientului să depună efort în a-și identifica și atinge scopul dorit. Niciodată însă, clientul nu va fi forțat în vreo direcție, spre vreo concluzie sau spre un plan, iar toate ședințele sunt protejate prin contract de confidențialitate, astfel încât clientul își poate explora gândurile și sentimentele într-un cadru sigur.

Care este diferența între coaching și terapie?

Principala diferență constă în resursele accesate. Astfel, dacă terapia va fi orientată către analiză, întelegere și trecut, coaching-ul este orientat către soluții, acțiune și viitor. Coach-ul nu este atestat în a diagnostica și trata probleme medicale, prin urmare, dacă acesta este cazul, își va orienta clientul către un medic specialist.

Pentru cine este potrivit coaching-ul?

Ședințele de coaching ating o serie mare de subiecte: de la impas emoțional, la dificultățile în urmarea unei diete, la dorința de a ieși din zona de confort, la o mai bună productivitate a echipei de vânzari și până la managementul unei periode de tranziție. În pricipiu, orice perioadă de schimbare, poate fi însoțită de sedințe de coaching. În plus, indiferent de specificul situației, un coach bun va folosi tehnicile stăpânite, astfel încât să asiste clientul cel mai bine spre rezultatul dorit.

Cât costă ședințele?

Costul unei ședințe depinde de o serie de factori : dacă clientul este persoană fizică sau companie, durata ședinței, dacă face parte dintr-un pachet de ședințe, dacă este una programată sau urgentă, țara în care se desfășoară ședințele, etc. Specific, costul mediu al unei ședințe de coaching în România este 100 de euro, dar există specialiști care încasează oriunde între 40 și 1000 euro pe ședință. De asemenea, mulți specialiști oferă o primă ședință test gratuită.

Cum știu că un coach este potrivit pentru mine?

În primul rând, este extrem de important ca, la cerere, coach-ul să poată face dovadă a instruirii sale în această profesie. Apoi, fiind o abordare pragmatică, este foarte important atingerea scopurilor propuse în ședințe, chit că se referă doar la dobândirea clarității asupra unui subiect.

Un alt aspect important este starea generală pe care clientul o are într-o ședintă. Acesta ar trebui să se simtă în largul său, ascultat cu adevărat, încurajat și deloc hărțuit. Orice coach care face clientul să se simte altfel, ar trebui înlocuit.

 

About The Author

ionlylovelust

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>