Fericirea, la o perspectiva distanta

stephanie-gilmore-laughing

Eram mica, cred ca aveam vreo 7 ani, si eram in vizita la niste prieteni, undeva in sudul Italiei cu parintii mei. Complet impresionata de peisajul absolut de basm si casa asezata undeva pe un munte cu vedere la mare, ma minunam in continuu de tot ce vedeam si traiam. “Oare cum e sa traiesti intr-un astfel de loc?” mi-am intrebat tatal. “Stii Laura, noua ni se pare fantastic pentru ca este o experienta inedita, dar lor, celor care locuiesc aici, li se pare nu doar banal, dar absolut insesizabil. Asa e viata, indiferent cat de frumoasa este, la un moment dat nu mai observi binele de prea bine.”

Replica asta imi apare iar si iar in minte, ca un ecou pierdut, ani mai tarziu. Mi se intampla uneori sa fiu cuprinsa de nemultumire in ceea ce ma priveste, in ceea ce priveste viata, mediul, activitatea mea. Mai mult, mi se intampla ca nemultumirea asta sa ma doboare, in special daca ajung sa compar viata mea cu a altora. Iar de cele mai multe ori, ies pierzatoare. Altii par sa se descurce mai bine, sa aibe mai multe talente, relatii mai reusite, joburi mai interesante si picioare mai lungi. In poze cel putin, viata altora pare perfecta.

Si atunci, imi aduc aminte de o alta vorba pe care tata obisnuieste sa mi-o spuna. “Laura, cand esti nefericita, uita-te in oglinda si aminteste-ti ca esti cea mai norocoasa persoana de pe pamant. Iar asta inseamna ca trebuie sa te bucuri zilnic de privilegiu de a deschide ochii.” Ce inteleg eu din asta este ca dintr-o anumita perspectiva, am toate motivele sa fiu fericita. Ce mai inteleg este ca doar constientizand si fiind recunoscatoare pentru toate partile frumoase ale vietii mele, voi putea sa raman fericita.

Diminetile petrecute in pat, stand in bratele persoanei tale favorite, inghetata buna pe care ti-o poti cumpara cand ai pofta, conversatiile amuzante cu prietenii tai, o terasa pe care poti sa-ti bei cafeaua si, in cele din urma, faptul ca ai timp sa-ti bei cafeaua in fiecare dimineata. Frumusetea vietii noastre sta bine ascunsa, la vedere, in toate micile placeri cotidiene. Din pacate insa, ajungem sa le apreciem abia atunci cand trebuie sa ne lipsim de ele.

Tatal meu are scris pe oglinda din baie “ceva minunat o sa ti se intample astazi”. Nu pentru ca ceva spectaculos o sa se intample zilnic, ci pentru ca alege sa vada ceva minunat in fiecare zi. Chit ca este vorba de faptul ca a ajuns la birou mai devreme, chit ca a mancat ceva bun la pranz. Cautand realizari majore, avem tendinta sa uitam sa le sarbatorim pe cele minore.

Bucuria exista la orice pas, conteaza doar sa alegem perspectiva corecta, avand curiozitatea unui strain gelos, care priveste lucrurile din afara vietii noastre si da atentie oricarui mic detaliu de care noi nu ne mai bucuram. Daca un strain ar vedea partile frumoase ale vietii mele, ce l-ar face gelos? Exact acelea sunt lucrurile pentru care trebuie sa fiu fericita zilnic. Viata este minunata pentru ca aleg sa observ lucrul asta.

 

About The Author

ionlylovelust

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>