Englezi, poduri si filosofie

Bridge-French-Countryside

Traiesc uneori cu senzatia ca uit sa traiesc. Ma simt cumva trasa in viitor sau trecut sau, din contra, prea implicata in probleme prezente, incat ajung sa ma simt suspendata in timp. Iar asta ma face sa ma gandesc, de fapt, la efemeritatea problemelor noastre si cum, privit in ansamblu, orice poate fi depasit, doar ca ajungem sa ne traim fricile atat de intens, incat prezentul ajunge o pseudo-drama legata de trecut, exagerarea prezentului sau anxietatile viitoare.

Exista in cultura englezilor o serie de proverbe si ziceri  foarte dragi mie, care au ca tema importanta traitului in prezent si pe care le folosesc deseori ca motto in modul in care aleg sa fac fata unei situatii, atunci cand ma trezesc prea prinsa si incapabila de viziune de ansamblu.

“We’ll cross that bridge when we get there”- Cu alte cuvinte, ce sens are sa-ti faci griji pentru o problema viitoare daca acum nu-ti influenteaza existenta? Ramai in prezent, traieste ce ti se intampla acum, fara proiectii si anxietati. De fapt, de fiecare data cand ma trezesc cu un nod in stomac legat de o situatie, e un semnal de alarma ca traiesc cu anxietate, adica in viitor. Atunci, imi reamintesc sa ma intorc in prezent si sa am incredere in capacitatea mea de a gestiona problemele atunci cand apar, nu inainte.

“It’s all water under the bridge”- Daca nu-ti mai influenteaza prezentul, de ce te mai gandesti la o problema din trecut? Depresia este iar un semn al faptului ca am ramas suspendata undeva, de data aceasta in trecut, pierzand contactul cu realitatea prezenta. De fiecare data cand observ ca incep sa fiu suparata aparent fara motiv, imi dau seama ca exista ceva din trecut care ma trage de maneca. Atunci ma intorc, analizez si imi explic eventimentul, inchizand usa trecutului si revenind in prezent.

Iar preferatul meu, “May the bridges i burn light the way”. De cele mai multe ori, pentru a te elibera si a trai in prezent, trebuie sa distrugi orice legatura cu trecutul, intelegand ca oricat de tare doare sa darami ceva la care ai lucrat atat, aceasta poate fi o resursa pentru un nou inceput. Adevarata fericire si implinire sta in a trai si aprecia cotidianul, iar uneori, pentru a nu-ti distrage atentie, trecutului chiar trebuie sa-i incui usa in nas.

 

About The Author

ionlylovelust

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>