Detox ca la carte, din propria experință

573170549-esteem-quote-quote-wisdom-self-esteem-self-wisdom-Favim_com-212008

Fericirea nu stă niciodată în situația propriu-zisă, ci în atitudinea ta în fața ei. De aceea, mai mult decât a cauta fericirea în afara noastră, e vital să lucram la noi. La cât de pregătiți suntem să înfruntăm cotidianul, la cât de optimiști suntem și, nu-i așa, la cât de sănatoși suntem, atât fizic, emoțional, cât și psihic. Prin urmare, o să va lovesc cu cateva clișee, trăite pe propria piele.

Detox fizic

În ceea ce privește sănătatea fizică, depresile mele erau condimentate mereu cu mâncătul excesiv și lipsa de mișcare. Nu e nimic mai nasol decât a fi și cu cateva kg în plus, și în depresie, vă spun din experiența proprie.

Știu foarte mulți oameni care si-au găsit refulare în sport, prin urmare, chit că e vorba de plimbări, ora de yoga sau alergări, atăt timp cât faci sport cu motivul clar de a te relaxa, orice este un progres. Atenție însă, sportul a funcționat pentru mine doar cât l-am facut de placere, dacă îl faceam să slabesc, mai mult mă stresa. Iar dacă până și eu în perioadele în care nu puteam să mă dau jos din pat înainte de ora 5, am găsit un soi de mișcare care să-mi facă plăcere, sunt sigură că oricine o poate face.

Apoi, în ceea ce privește mâncarea, important e ce mânănci, nu cât. Cu cât vei alege alimente mai santoase, cu atât o să te simți mai bine. E ok, știu exact ce înseamnă să mânânci dulciuri până îți e rău și te urăști, am făcut-o și pe asta. Pentru mine, a funcționat schimbarea graduală: cu timpul am introdus mai multe fructe și legume în dieta mea, iar asta m-a determinat să mai tai din alimentele nesănătoase.

Cred că e foarte important să îți iubești corpul, iar cu cât îți vei spune mai puține lucruri urâte și vei avea mai multă grijă de el, cu atât te va ajuta mai mult în procesul tău. Știu că e clișeu, dar nu există altă cale de a-i iubi pe alții, decât a te prețui și iubi pe tine insuți. Iar cel mai simplu e să începi cu corpul tău, având în vedere câți ani vă veți petrece împreună.

Detox mental

Există trei feluri de oboseală: emoțională, fizică și mentală. Din fericire, ultimele două trec cu somn. Așadar, oricând am simțit creierul prea încins, am dormit. Am pus telefonul pe silent, am anulat planurile și mi-am petrecut, cu o nepăsare neșimțită, o zi intreagă între cearceafuri.

Apoi, cea mai simplă cale de a-mi odihni mintea este, pentru mine, lectura. Oricând sunt cu adevărat stresată, aleg o carte ușoară, îmi fac un ceai, aprind o lumânare și imi aloc câteva ore de lectură. În plus, orice carte îți oferă un nou punct de vedere, lărgindu-ți, indubitabil, orizontul. Evident, e valabilă și soluția cu filmul, piesa de teatru, expoziția. Fiecare să-și aleagă otrava.

Cel mai mult în detoxul mental, m-a ajutat să renunț la a mă mai gândi intens la alții. Ce cred alții despre mine, ce comportament au, cum mă judecă. Toate lucrurile astea îmi oboseau creierul și, mai grav, îmi stirbeau din personalitate. Odată ce am renunțat la idea de a le dovedi altora ceva, nu doar că m-am eliberat, dar am și parcurs destul pe drumul propriei dezvoltări.

Detox emoțional

E, aici e mai complicată treaba. Și pentru că este extrem de personală, strategiile mele probabil nu funcționează și pentru alții.

În detoxul meu emoțional, familia și prietenii intimi mi-au fost vitali. Să poți sta în brațele cuiva, să poți plânge și să-ți arăți vulnerabilitatea, doar ca să descoperi că în final suntem toți la fel de speriați, e salvator. La fel, un iubit de încredere, tandru și calm, a făcut minuni. Exercițiu autenticității, traiul fără mască, a putea arata altora cum ești, cum șimti, cum gândești, fară frica de respingere sau abandon, te ține bine în contact cu tine și, prin urmare, cu sentimentele tale.

Dar cum cred că totul depinde de noi, cel mai mult în acestă călătorie m-a ajutat să-mi recunosc mie toate defectele, fricile și nereușitele. Să pot să vorbesc despre ele ca nefiind subiecte tabu. Dacă te asculți suficient de profund și cu suficient curaj, îți dai seama singur de schimbările care ard să fie facute în viața ta, de greșelile pe care le tot repeți și sursa fricii care te împinge mereu în aceeași direcție. Iar pentru mine, odată stabilită legătura cu emoțiile mele, acestea au fost inspirație pentru procesele mele creative: m-am apucat, după cum vedeți de scris și de pictat. În cazul meu, orice emoție poate fi exorcizată prin creație.

Și sincer, ce cred că m-a salvat de fiecare dată a fost faptul că mi-am iertat greșelile, acceptându-mi, în cele din urmă, statutul de simplu muritor.

About The Author

ionlylovelust

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>