Curiozitatea, ca atitudine.

gray_curiosity_people_girl_boy_young_hd-wallpaper-640701

Lipsa de curiozitate a salvat viata pisicii, dar a facut-o groaznic de plicticoasa. Curiozitatea nu te omoara, dar iti deschide ochii catre noi experiente.

Creierul nostru functioneaza, in mare parte, pe automatisme. Invatam anumite lucruri, de exemplu orice activitate de baza, sa ne legam sireturile, iar apoi o facem automat, fara macar sa-i mai dam atentie. Sigur, asta ne salveaza de foarte multa energie si timp consumat.

Acelasi tip de automatism este folosit si in interactiunile umane. In cateva secunde, creierul nostru ne spune daca cineva este o amenintare sau un prieten. In alte cateva minute de discutii, reusim sa identificam cateva componente comportamentale si incadram noul nostru partener de vorba intr-un tipar.

E tanar, e determinat, e linistit. Gata. Din momentul in care am pus eticheta, vom cauta alte trasaturi care sa se incadreze tiparului prestabilit. Si ai impresia, total anapoda, ca ajungi sa cunosti o persoana. Si, culmea, cand face ceva ce nu se incadraze in tiparul stabilit de tine, ori te uimeste, ori, mai rau, te face sa te simti tradat.

Cum spargi barierele acestor tipare? Prin curiozitate. Curiozitatea iti permite sa renunti la asteptari, astfel incat ii vei permite celui de langa tine sa fie ceea ce este: o personalitate complexa, autentica, in continua miscare si transformare.

Am facut aceasta eroare de multe ori, am crezut ca am ajuns sa cunosc oameni. Renuntand la ceea ce credeam ca stiu despre ei, am aflat lucruri mai valoroase. Mici indicii ascunse in reactii, in exprimari, in preferinte. Mici indicii despre ce oameni sunt, indicii pe care, daca as fi fost hotarata sa-i incadrez intr-un tipar, nu le-as fi vazut niciodata.

Cred cu toata convingerea ca oamenii din jurul nostru merita spatiu si atentie. Spatiu sa fie cine vor sa fie, iar atentie sa ajungem sa-i cunoastem in deplinatatea frumoasei lor personalitati.

About The Author

ionlylovelust

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>