Cum sa devii un ascultator mai bun

arta ascultarii

Cred ca, in societatea actuala, una dintre cele mai mari nevoi ale fiecaruia dintre noi este sa ne simtim intelesi. Intr-o lume in care trebuie zilnic sa te cenzurezi pentru a putea supravietui, fie ca e vorba despre relatia cu soacra, seful sau prietena aia pe care in secret nu o suporti, a te putea dezbraca de masti este, cu adevarat, o nevoie de baza. Si pornind de la idea mamei mele, ca trebuie sa dai iubire ca sa primesti, m-am gandit sa fac un mic ghid, bazat pe experienta mea, despre cum sa devii un ascultator mai bun.

In primul rand, taci. Asta este prima regula invatata in coaching. Daca vrei sa asculti, trebuie sa o faci pentru a intelege. Si nu vei intelege niciodata nimic daca asculti pentru a da replica. Atunci cand asculti pe cineva, rolul tau este sa creezi spatiu pentru ca acel cineva sa se exprime. Iar parerea ta ocupa spatiu conversational, asadar, cel putin cu aceasta ocazie, tine-o pentru tine.

Fii prezent. Foloseste interjectii, miscari ale corpului si expresii care atesta faptul ca asculti. Apleaca-te usor catre persoana pe care o asculti, pastreaza contactul vizual, confirma cele auzite. “aha”, “interesant”, “bravo”, toate aceste mici detalii il vor face pe partenerul tau sa simta ca esti cu adevarat atent si interesat de ce spune.

Fii pozitiv si empatic. Cred ca toti avem nevoie sa ni se spuna ca e normal ce simtim si ca suntem pe drumul bun. Asigura-l pe cel care ti se “spovedeste” ca nu este judecat, ca il intelegi si ca, indiferent ce se intampla, simplu fapt ca a reusit sa vorbeasc despre problema lui este un progres.

Iar la sfarsit, multumeste-i persoanei care tocmai si-a pus sufletul pe tava ca a avut incredere sa lase jos masca alter ego-ului in fata ta. Sinceritatea e dificil de exersat in zilele noastre, asa ca este o dovada de curaj si incredere. Bucura-te ca ti-a fost data aceasta oportunitate.

 

 

About The Author

ionlylovelust

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>