Care-i faza cu stima de sine

I-equal-You

De fiecare data cand am cunoscut un individ mediocru, dar cu extrem de multa incredere in sine, m-am intrebat care-i faza. De ce unii, in ciudat lipsei clare de calitati spectaculoase sunt in stare sa mute muntii, pe cand altii, relativ straluciti, vor trai toata viata in mediocritate. Totul este legat de stima de sine.

Paradoxal, stima de sine nu prea are legatura cu ce credem sau ne propunem sa credem despre propria persoana. In schimb, este major influentata de mediul social. Concret, in primul rand, stima de sine este influentata de comparatia cu parintele de acelasi sex. Daca mama ta a fost femeie de serviciu, iar tu devi sefa raionului de dulciuri si deserturi de la un engross important din satul tau, ai castigat comparatia, urcand trepte sociale importane intr-o singura generatie. Daca, in schimb, mama ta a salvat jumatate de Africa de la infometare, eforturile tale vor parea absolut neinsemnate.

Apoi, stima de sine este puternic influentata de nivelul realizarilor celor din acelasi mediu social ca tine. Daca prietenul cel mai bun este laureat Nobel pentru literatura, exista putine sanse ca tu sa-ti consideri realizarile suficient de importante. La fel, daca toti colegii tai au picat Bac-ul, iar tu l-ai luat cu 6.05, vei deveni brusc cel mai stralucit din generatie, stima de sine atingand cote ametitoare.

In cele din urma, stima de sine are legatura cu tipul de dragoste care ne-a fost oferit in copilarie. Daca eram recompensati pentru fiecare reusita, dar blamati pentru fiecare prostioara, exista sanse mari sa nu avem mare stima de sine atunci cand realizarile noastre sunt spectaculoase. Invers, daca eram iubiti indiferent ca treceam clasa sau nu, ne vom iubi la randul nostru absolut neconditionat.

In concluzie, stima de sine este un concept extrem de ancorat in realitate. Indiferent cate complimente ne vom face zilnic in oglinda, daca ele nu sunt dublate de realizari concrete, nu vor avea ecou. A-ti propune lucruri, a le incerca, a gresi, a imbunatati abordarea pana la succes, este singurul mod real de a-ti creste stima de sine. Apoi, la sfarsitul zilei, nu doar ca avem mai multa incredere in noi, dar suntem si mult mai pregatiti pentru esec si, in primul rand, succes.

 

About The Author

ionlylovelust

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>